Kan ik ook gaan beleggen en hoe dan?

Als je onderstaande vragen met 'ja' kunt beantwoorden zou beleggen ook iets voor jou kunnen zijn?

  1. Kun je een deel van je geld meerdere jaren missen of kun je maandelijks geld missen?
  2. Wil je meer rendement dan de rente?

AAN DE SLAG

Cruciaal bij beleggen is je goed bewust te zijn van de risico's. Dus beleg ook alleen in iets waar je verstand van hebt. Maar nogmaals: met beleggen kun je (een deel van) je inleg verliezen.

Daarna is het bepalen van een beleggingsdoel de start. Je eigen tijdsbesteding is bepalend hoe je gaat beleggen. Heb je tijd om je te verdiepen in het nieuw en kun je cijfers analyseren dan is actief beleggen wellicht interessant. Naast actief beleggen bestaat er ook het fenomeen passief beleggen.

Eerst even het zogenaamde passief beleggen. Enerzijds bestaan er beleggingsfondsen waar je periodiek geld in kunt stoppen, maar die vragen relatief hoge onkostenvergoedingen. Een alternatief is het beleggen in ETF. Dat zijn bv. indextrackers. Een indextracker volgt de index. Bv. de AEX. Voordeel is dat je een goede spreiding (wel nog het landenrisico, want je belegt alleen in Nederland) hebt en je er verder niet in hoeft te verdiepen.

Heb je wel tijd over voor verdiepen en analyse, dan kun je in een bepaald kwaliteitsbedrijf beleggen. Met kwaliteit bedoel ik dat er sprake moet zijn van omzetgroei, winst(groei) en een goede reputatie. Denk hierbij aan DSM of Philips.

ERVAREN

Pas als je aan de slag bent met beleggen moet je gaan ervaren hoe je omgaat met een tijdelijk verlies. Koersen gaan niet alleen omhoog. Op korte termijn kan er een daling optreden. Hoe is dan je gemoedsrust? Bedenk dat er over een horizon van 8 a 10 jaar altijd een positief rendement valt te halen.

Het aansluiten bij een beleggingsvereniging kan ook bijdragen bij het verdiepen.